Ciasto rabarbarowe (bezglutenowe)
Wracam wczoraj wieczorem z pracy a pod moimi drzwiami kosz wypełniony rabarbarem. Co za miła niespodzianka:) . Wspaniale mieć dobrych sąsiadów...
Za smaczny podarek postanowiłam się odwdzięczyć i zaprosić ich na pyszne ciasto rabarbarowe.
Rezultaty wyszły bardzo pyszne , aż się uszy trzęsły, no i ciasto błyskawicznie znikło
z talerza. Udało się jednak, pstryknąć kilka zdjęć.
Zresztą zobaczcie sami...
Składniki:
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grube talarki.
Orzechy i słonecznik mielimy w młynku do kawy. W misce mieszamy wszystkie mąki, siemię lniane, sodę, cynamon i szczyptę soli.
W misce rozbijamy jajka i mieszamy z syropem daktylowym. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy około 50g wody i mieszamy (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę).
Tak przygotowane ciast wylewamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej otrębami. Po wierzchu układamy kawałki rabarbaru (lekko wciskamy) i posypujemy cynamonem.
Rozgrzewamy piekarnik do 1700C i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia i podajemy lekko poprószone cukrem pudrem.
Za smaczny podarek postanowiłam się odwdzięczyć i zaprosić ich na pyszne ciasto rabarbarowe.
Rezultaty wyszły bardzo pyszne , aż się uszy trzęsły, no i ciasto błyskawicznie znikło
z talerza. Udało się jednak, pstryknąć kilka zdjęć.
Zresztą zobaczcie sami...
Składniki:
- 100g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
- 50g mąki kokosowej
- 80g grubo zmielonych orzechów
- 20g zmielonych nasion słonecznika
- opcjonalnie 1 łyżka siemienia lnianego
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka syropu daktylowego lub innego słodzidła
- 0,5 łyżeczki cynamonu i dodatkowo do posypania ciasta
- 3 jajka (patrzcie aby miały numer 1 - to są od szczęśliwych kur)
- szczypta soli
- trochę masła i otrąb gryczanych do przygotowania formy (u mnie o średnicy 20cm)
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grube talarki.
Orzechy i słonecznik mielimy w młynku do kawy. W misce mieszamy wszystkie mąki, siemię lniane, sodę, cynamon i szczyptę soli.
W misce rozbijamy jajka i mieszamy z syropem daktylowym. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy około 50g wody i mieszamy (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę).
Tak przygotowane ciast wylewamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej otrębami. Po wierzchu układamy kawałki rabarbaru (lekko wciskamy) i posypujemy cynamonem.
Rozgrzewamy piekarnik do 1700C i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia i podajemy lekko poprószone cukrem pudrem.
Smacznego...
Pyszne i zdrowe.
OdpowiedzUsuń....zawsze ma być pysznie i zdrowo:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Skład też idealnie dla mnie. A że sezon na rabarbar w pełni - wypróbuję jak tylko zacznę jeść normalnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam jeśli nie lubisz zbyt słodkich rzeczy:) moim znajomym smakowało ale powiedzieli, że mało słodkie:) . Ale co się przejmować mnie takie właśnie odpowiada...pozdrawiam
UsuńO mniam, wyjątkowo smakowity prezent :) Uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho Ci wyszło :)
Dziękuję za bardzo miły komentarz a ciacho naprawdę polecam:)
Usuń