Krem czekoladowy z awokado
Moim ostatnim odkryciem, jest krem czekoladowy z awokado. Bardzo lubię ten owoc, tak awokado to owoc, ale zazwyczaj urzywam go w daniach na słono bądź jako dodatek do sałatek. Teraz jednak będzie się ono pojawiało również w słodkich deserach, a następnym krokiem będzie ciasto z awokado. Cierpliwie czekajcie na przepis.
Dziś zapraszam na przepyszny, puszysty krem czekoladowy. Co tu więcej pisać zobaczcie sami:)
Dziś zapraszam na przepyszny, puszysty krem czekoladowy. Co tu więcej pisać zobaczcie sami:)
Składniki na 2 porcje deserowe:
- 1 duże dojrzałe awokado
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka syropu daktylowego lub coś innego do posłodzenia
- 200ml śmietanki kokosowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- czekolada gorzka i płatki migdałów do dekoracji (również świeże maliny lub truskawki świetnie pasują)
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do pucharków, dekorujemy ulubionymi dodatkami u mnie czekolada i migdały i wstawiamy do lodówki na około 0,5h i gotowy deser.
Krem można użyć do przełożenia lub dekoracji ciast. Należy wtedy zmniejszyć ilość śmietanki kokosowej do około 1 łyżki. Krem będzie bardziej zwarty.
Smacznego...
Bardzo lubię takie kremy
OdpowiedzUsuńJest pyszny, to mój ulubiony teraz :)
Usuń