Krem czekoladowy z awokado

Moim ostatnim odkryciem, jest krem czekoladowy z awokado.  Bardzo lubię ten owoc, tak awokado to owoc, ale zazwyczaj urzywam go w daniach na słono bądź jako dodatek do sałatek. Teraz jednak będzie się ono pojawiało również w słodkich deserach, a następnym krokiem będzie ciasto z awokado. Cierpliwie czekajcie na przepis.

Dziś zapraszam na przepyszny, puszysty krem czekoladowy. Co tu więcej pisać zobaczcie sami:)




 
 
Składniki na 2 porcje deserowe:
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka syropu daktylowego lub coś innego do posłodzenia
  • 200ml śmietanki kokosowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • czekolada gorzka i płatki migdałów do dekoracji (również świeże maliny lub truskawki świetnie pasują)
 
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy ręcznym blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do pucharków, dekorujemy ulubionymi dodatkami u mnie czekolada i migdały i wstawiamy do lodówki na około 0,5h i gotowy deser.
 
 
Krem można użyć do przełożenia lub dekoracji ciast. Należy wtedy zmniejszyć ilość śmietanki kokosowej do około 1 łyżki. Krem będzie bardziej zwarty.




 
Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty