Szaszłyki baranie z sosem jogurtowo - miętowym
Jeżeli znudziły się Wam kiełbaski czy tradycyjne szaszłyki z grilla, to mam dla Was świetną propozycję. Seekh kebab, bo tak nazywa się to danie, jest tradycyjną potrawą w kuchni pakistańskiej. Przyrządza się go z mięsa mielonego, głównie baraniny z dodatkiem świeżych ziół i przypraw. Następnie jest nadziewane na patyczki i grillowane. Tradycyjnie podawane są z sałatką i sosem jogurtowo - miętowym lub zawinięte w chlebie naan.
Szaszłyki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki wprost idealnie do siebie pasują. Co tu więcej pisać zobaczcie sami...
Składniki na szaszłyki:
Cebule, czosnek, chili, kolendrę i imbir kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone warzywa i zioła. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie odkładamy do lodówki na minimum 30 minut aby mięso przeszło przyprawami.
W między czasie przygotowujemy sos jogurtowo - miętowy.
Składniki na sos:
Po wierzchu posypujemy lekko cayenne i odstawiamy do lodówki do chwili podania.
Gdy mięso trochę się przegryzie, wyciągamy je z lodówki i formułujemy podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Należy je lekko rozwałkować aby były w miarę tej samej grubości. w tym celu potrzebne jest siemię lniane aby mięso nie bardzo kleiło się do palców.
Tak przygotowane szaszłyki smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
Rozgrzewamy grilla na najwyższą moc (ja grillowałam w piekarniku) i grillujemy szaszłyki przez około 20 minut. Należy je przekręcać aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Tak przygotowane szaszłyki podajemy z sosem jogurtowo - miętowym i sałatką. Ja przygotowałam tą samą sałatkę, którą kiedyś zaserwowałam do pieczeni wołowej, tutaj link.
Szaszłyki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne i aromatyczne. Składniki wprost idealnie do siebie pasują. Co tu więcej pisać zobaczcie sami...
Składniki na szaszłyki:
- 250g mielonej baraniny lub innego mięsa
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 zielona papryczka chili
- 2 - 3 ząbki czosnku
- wiązka świeżej kolendry
- 2cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 małe jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka siemienia lnianego
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
Cebule, czosnek, chili, kolendrę i imbir kroimy na bardzo drobne kawałeczki. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojone warzywa i zioła. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie odkładamy do lodówki na minimum 30 minut aby mięso przeszło przyprawami.
W między czasie przygotowujemy sos jogurtowo - miętowy.
Składniki na sos:
- 150ml gęstego jogurtu naturalnego
- garść świeżych liści mięty
- 2 - 3 łyżeczki wrzącej wody
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- około 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku
Po wierzchu posypujemy lekko cayenne i odstawiamy do lodówki do chwili podania.
Gdy mięso trochę się przegryzie, wyciągamy je z lodówki i formułujemy podłużne kotleciki, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Należy je lekko rozwałkować aby były w miarę tej samej grubości. w tym celu potrzebne jest siemię lniane aby mięso nie bardzo kleiło się do palców.
Tak przygotowane szaszłyki smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
Rozgrzewamy grilla na najwyższą moc (ja grillowałam w piekarniku) i grillujemy szaszłyki przez około 20 minut. Należy je przekręcać aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Tak przygotowane szaszłyki podajemy z sosem jogurtowo - miętowym i sałatką. Ja przygotowałam tą samą sałatkę, którą kiedyś zaserwowałam do pieczeni wołowej, tutaj link.
Smacznego...
świetnie wygl.ądają i tak smakują
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne polecam:)
Usuńświetny pomysł na grilla :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń