Jajecznica z boczniakami + ciekawostka

Boczniaki to rodzaj grzybów pochodzących z Chin, ale obecnie uprawiane są w wielu krajach. Ja od niedawna zaczęłam się nimi interesować, a dokładnie gdy przeczytałam, że należą one do grzybów leczniczych, które warto włączyć do codziennej diety. 

Boczniaki są bogate w związki odżywcze, jak również witaminy i minerały. Już 100g tego grzyba dostarcza aż 40% dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B oraz 15% witaminy C. Są one źródłem również dobrych tłuszczów jak kwas oleinowy i linolenowy oraz składników obniżających poziom cholesterolu i cukru we krwi
Ponad to, grzyby te wzmacniają odporność organizmu i są cennym składnikiem w profilaktyce chorób nowotworowych. W medycynie chińskiej były często używane jako środek przedłużający młodość, jak również w stanach przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów, co na pewno zainteresuje niejednego sportowca.

Jak widać wiele rzeczy przemawia za tym aby włączyć je do naszej diety. Dodatkowo muszę przyznać że są one bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu i świetnie mogą zastąpić tradycyjną pieczarkę. 
Ja postanowiłam dodać je do jajecznicy, a to co mi wyszło sami możecie ocenić:

  
Składniki:
  • około 125g boczniaków
  • 3 - 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz cayenne, pieprz czarny do smaku
Boczniaki lekko opłukać (szybko chłoną wodę więc niezadługo). Masło rozpuścić na patelni i lekko obsmażyć grzybki. W miseczce rozbijamy jajka i przekładamy do patelni. Wszystko razem mieszamy doprawiamy wg. własnego uznania i podajemy ze świeżymi warzywami.

Ja przygotowałam prostą sałatkę z pomidorów i mieszanych listków sałaty z dodatkiem soli, pieprzu i suszonej cebulki.


Smacznego...

Komentarze

  1. Ja za grzybami w takiej postaci nie przepadam, ale kto wie, jakby mi ktoś ugotował to może bym się skusiła ;)

    catchysue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybków prawie nie czuć a jajecznica naprawdę pyszna

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty