Naleśniki orkiszowe z manną i siemieniem lnianym

Miał być przepis na placuszki z kaszy manny ale okazało się że mam jej za mało. Więc powstały naleśniki w dość nietypowej kombinacji mąki orkiszowej, kaszy manny i siemienia lnianego. Są bardzo pożywne i sycące a duża ilość błonnika sprawia, że są również zdrowe:)
Podałam je w akompaniamencie puree przygotowanego z ananasa, banana i odrobiny mleka.
Mam nadzieję, że również Wam przypadną do gustu. 




Składniki na około 6 naleśników:
  • 2/3 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka jasnego cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • szklanka mleka
  • 1 średniej wielkości jajko
  • olej kokosowy do smażenia
Składniki suche łączymy razem. Jajko rozbijamy widelcem i mieszamy z mlekiem. Następnie łączymy wszystko razem i roztrzepujemy kuchenną rózgą.
Ciasto odstawiamy na 15 - 20 minut. Będzie ono dość gęste i dość kleiste.
Po tym czasie smażymy nieduże naleśniki na lekko natłuszczonej patelni z obu stron. Podajemy z ulubionymi składnikami.



Składniki na puree ananasowo - bananowe:
  • pół średniej wielkości ananasa
  • 1 mały banan
  • około 3 łyżek mleka
Wszystko miksujemy w blenderem i podajemy do naleśników.




Smacznego...

Komentarze

  1. Jak fajnie wyglądają takie "podziurkowane" jakby :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To od sody oczyszczonej:) daje im to uroku:) pozdrawiam

      Usuń
  2. jej, ile dziurek w tych naleśnikach, a jakie duże :)

    OdpowiedzUsuń
  3. można spróbować zrobić mniejsze ale po pierwszym tak mi do gustu przypadły, że wszystkie w tym samym stylu zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty