Czekoladowy krem tofu z andrutami
Tofu nie często pojawia się na naszych stołach i dla wielu jest zagadką. Znają go wegetarianie, weganie i często stosują w swojej kuchni.
Dla mnie to też stosunkowo nowość. Słyszałam o nim, ale nigdy nie odważyłam się po nie sięgnąć, aż do dziś.
Na jednym z blogów, które odwiedzam, pojawił się ostatnio post o czekoladowym kremie tofu. Lubię czekoladę więc długo się nie zastanawiałam. Zanim jednak przejdę do przepisu, kilka słów o tofu:)
Tofu to twarożek wytwarzany z koagulacji mleka sojowego. Pochodzi z Chin, gdzie po raz pierwszy pojawiło się w 164r. n.e. Jest ono bogatym źródłem białka i bardzo cenione w dietach wegetariańskich lub poszukujących alternatyw dla białka pochodzenia zwierzęcego. Ponadto posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i jest nisko kaloryczne.
Zapraszam na krem czekoladowy z tofu w akompaniamencie czarnej czekolady, truskawek i andrutów:)
Składniki:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, powoli dodawać rozdrobnione tofu i delikatnie mieszać blenderem. Następnie wlać mleko sojowe ciągle mieszając plus resztę składników. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Krem jest idealny do ciast i deserów oraz można go przechowywać w lodówce prze 2 dni.
U mnie pojawił się jako drugie śniadanie z andrutami i truskawkami.
Smacznego....
Dla mnie to też stosunkowo nowość. Słyszałam o nim, ale nigdy nie odważyłam się po nie sięgnąć, aż do dziś.
Na jednym z blogów, które odwiedzam, pojawił się ostatnio post o czekoladowym kremie tofu. Lubię czekoladę więc długo się nie zastanawiałam. Zanim jednak przejdę do przepisu, kilka słów o tofu:)
Tofu to twarożek wytwarzany z koagulacji mleka sojowego. Pochodzi z Chin, gdzie po raz pierwszy pojawiło się w 164r. n.e. Jest ono bogatym źródłem białka i bardzo cenione w dietach wegetariańskich lub poszukujących alternatyw dla białka pochodzenia zwierzęcego. Ponadto posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i jest nisko kaloryczne.
Zapraszam na krem czekoladowy z tofu w akompaniamencie czarnej czekolady, truskawek i andrutów:)
Składniki:
- 300g tofu aksamitnego
- 100ml mleka sojowego
- 30g gorzkiej czekolady
- 1 duża łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, powoli dodawać rozdrobnione tofu i delikatnie mieszać blenderem. Następnie wlać mleko sojowe ciągle mieszając plus resztę składników. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Krem jest idealny do ciast i deserów oraz można go przechowywać w lodówce prze 2 dni.
U mnie pojawił się jako drugie śniadanie z andrutami i truskawkami.
Smacznego....
Komentarze
Prześlij komentarz