Palak Paneer

Ja znów w klimatach Indii. Tym razem postanowiłam przygotować Palak Paneer. Pewnie niektórzy z Was zastanawiacie się co to takiego.
Palak Paneer to rodzaj wegetariańskiego curry przygotowywany z tradycyjnego wiejskiego sera zwanego paneer, szpinaku, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw.
Wspaniale komponuje się z ryżem, jak i tradycyjnym indyjskim chlebem.


Składniki na 2 porcje:
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości papryczka chili
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 cm rozkruszona laska cynamonu
  • 5 goździków
  • około 200g szpinaku
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • kostka 200g sera paneer
  • sól do smaku
  • jogurt grecki i świeża kolendra do podawania
Cebulę, pomidor, czosnek, imbir, chili kroimy i blanszujemy na patelni z dodatkiem cynamonu, goździków i pieprzu, bez dodatku tłuszczu przez około 1 minutę.

Następnie wykładamy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko około 7 - 8 minut. Jeżeli szpinak nie wypuścił za dużo soków można podlać przegotowaną wodą około 1/2 szklanki.

Po tym czasie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy wszystko blenderem.

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wykładamy sos. Wszystko razem gotujemy przez jakieś 5 minut. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia i dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer (można go wcześniej, ale niekoniecznie, podsmażyć lekko. Nabiera wtedy wyraźniejszego smaku.)

Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez krótką chwilkę. Doprawiamy solą według smaku i podajemy z ryżem lub chlebem naan. Przybieramy świeżą kolendrą i polewamy lekko jogurtem.

Ja swoje curry zjadłam z moim ulubionym Peshwari Naan, a oto link do przepisu na Peshwari Naan.


Smacznego...

Komentarze

  1. pysznie! uwielbiam indyjsie smaki:) http://manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty