Palak Paneer
Ja znów w klimatach Indii. Tym razem postanowiłam przygotować Palak Paneer. Pewnie niektórzy z Was zastanawiacie się co to takiego.
Palak Paneer to rodzaj wegetariańskiego curry przygotowywany z tradycyjnego wiejskiego sera zwanego paneer, szpinaku, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw.
Wspaniale komponuje się z ryżem, jak i tradycyjnym indyjskim chlebem.
Składniki na 2 porcje:
Następnie wykładamy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko około 7 - 8 minut. Jeżeli szpinak nie wypuścił za dużo soków można podlać przegotowaną wodą około 1/2 szklanki.
Po tym czasie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy wszystko blenderem.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wykładamy sos. Wszystko razem gotujemy przez jakieś 5 minut. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia i dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer (można go wcześniej, ale niekoniecznie, podsmażyć lekko. Nabiera wtedy wyraźniejszego smaku.)
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez krótką chwilkę. Doprawiamy solą według smaku i podajemy z ryżem lub chlebem naan. Przybieramy świeżą kolendrą i polewamy lekko jogurtem.
Ja swoje curry zjadłam z moim ulubionym Peshwari Naan, a oto link do przepisu na Peshwari Naan.
Smacznego...
Palak Paneer to rodzaj wegetariańskiego curry przygotowywany z tradycyjnego wiejskiego sera zwanego paneer, szpinaku, cebuli, czosnku oraz aromatycznych przypraw.
Wspaniale komponuje się z ryżem, jak i tradycyjnym indyjskim chlebem.
Składniki na 2 porcje:
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 cm korzeń imbiru
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości papryczka chili
- 5 ziaren pieprzu
- 2 cm rozkruszona laska cynamonu
- 5 goździków
- około 200g szpinaku
- 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- kostka 200g sera paneer
- sól do smaku
- jogurt grecki i świeża kolendra do podawania
Następnie wykładamy szpinak, patelnię przykrywamy i dusimy wszystko około 7 - 8 minut. Jeżeli szpinak nie wypuścił za dużo soków można podlać przegotowaną wodą około 1/2 szklanki.
Po tym czasie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy wszystko blenderem.
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i wykładamy sos. Wszystko razem gotujemy przez jakieś 5 minut. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia i dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer (można go wcześniej, ale niekoniecznie, podsmażyć lekko. Nabiera wtedy wyraźniejszego smaku.)
Wszystko razem gotujemy na małym ogniu przez krótką chwilkę. Doprawiamy solą według smaku i podajemy z ryżem lub chlebem naan. Przybieramy świeżą kolendrą i polewamy lekko jogurtem.
Ja swoje curry zjadłam z moim ulubionym Peshwari Naan, a oto link do przepisu na Peshwari Naan.
Smacznego...
pysznie! uwielbiam indyjsie smaki:) http://manufakturaciastek.blox.pl
OdpowiedzUsuń