Thai Green Curry
Lubię próbować nowe smaki i eksperymentować z przepisami. Wczoraj postanowiłam wypróbować Thai Green Curry. Znalazłam kilka przepisów na Internecie, z których stworzyłam własny mix. Muszę się przyznać, że curry wyszło bardzo dobre. Kremowe, pachnące kokosem i ziołami. Naprawdę polecam.
Składniki na 2 porcje:
* można znaleźć w sklepach na półkach z orientalną żywnością
Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić olej kokosowy i lekko podsmażyć czosnek i marchewkę. Wyłożyć pastę green curry i chwilę gotować. Całość zalać mlekiem kokosowym i chwilę pogotować, aż sos zacznie bomblować. W tym czasie piersi kurczaka kroimy w cienkie paski i tak przygotowane wykładamy do gotującego się sosu i zostawiamy pod przykryciem przez około 8 minut.
Po tym czasie, jeżeli sos wydaje się za rzadki, można go zaprawić łyżką mąki, wcześniej wymieszaną w 1/4 szklanki zimnej wody (aby nie było grudek).
Następnie doprawiamy trawą cytrynową, kokosem, ziołami oraz wykładamy na patelnię ugotowany wcześniej brokuł. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
Podajemy jako osobne danie lub z ryżem.
Smacznego...
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi kurczaka
- 1 nieduży brokuł
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 400ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 opakowanie pasty z green curry*
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- kawałki świeżego kokosa (opcjonalnie)
- świeże zioła (szczypiorek, bazylia, kolendra lub pietruszka)
- świeżo zmielony pieprz
- sól
* można znaleźć w sklepach na półkach z orientalną żywnością
Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić olej kokosowy i lekko podsmażyć czosnek i marchewkę. Wyłożyć pastę green curry i chwilę gotować. Całość zalać mlekiem kokosowym i chwilę pogotować, aż sos zacznie bomblować. W tym czasie piersi kurczaka kroimy w cienkie paski i tak przygotowane wykładamy do gotującego się sosu i zostawiamy pod przykryciem przez około 8 minut.
Po tym czasie, jeżeli sos wydaje się za rzadki, można go zaprawić łyżką mąki, wcześniej wymieszaną w 1/4 szklanki zimnej wody (aby nie było grudek).
Następnie doprawiamy trawą cytrynową, kokosem, ziołami oraz wykładamy na patelnię ugotowany wcześniej brokuł. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
Podajemy jako osobne danie lub z ryżem.
Smacznego...
rozumiem ze z ryzem podawac?
OdpowiedzUsuńMożna z ryżem lub makaronem. Zależy z czym lubicie...ja w wersji low carb tak jak na zdjęciu z samym brokułem:)pozdrawiam
Usuńmam zielone curry przywiezione z tajlandii i nie wiedziałam do czego go użyć a teraz juz wiem ;-D
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Cieszę się, że pomogłam i zapraszam częściej:)
Usuń