Łosoś pod migdałową kruszonką
Jedną z moich ulubionych ryb jest łosoś. Często pojawia się on na moim stole, głównie w okresach intensywnego wysiłku fizycznego bo dostarcza niezbędnych składników odżywczych i sprzyja regeneracji organizmu.
Ryba ta jest bogata w wysokiej jakości białka oraz tak bardzo nam potrzebne kwasy Omega 3. W 100g mamy około 3,79g tych cennych tłuszczów. Ponad to jest cennym składnikiem witamin z grupy B, które pełnią ważną rolę w funkcjonowania narządu wzroku, układu nerwowego i serca. To również źródło witaminy A, D, E i cennych minerałów. Jedyną wadą łososia jest to, że mięso jego jest dość drogie, ale od czasu do czasu powinniśmy włączyć go do naszego menu.
Składniki:
Sałatę rozdrabniamy, szczypiorek siekamy, ogórka kroimy w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy razem posypujemy słonecznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem z orzechów włoskich. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego...
Ryba ta jest bogata w wysokiej jakości białka oraz tak bardzo nam potrzebne kwasy Omega 3. W 100g mamy około 3,79g tych cennych tłuszczów. Ponad to jest cennym składnikiem witamin z grupy B, które pełnią ważną rolę w funkcjonowania narządu wzroku, układu nerwowego i serca. To również źródło witaminy A, D, E i cennych minerałów. Jedyną wadą łososia jest to, że mięso jego jest dość drogie, ale od czasu do czasu powinniśmy włączyć go do naszego menu.
Łosoś pod migdałową kruszonką z sałatą i ogórkiem
Składniki:
- filet z łososia
- płatki migdałów do posypania
- oliwa z oliwek
- kilka listków ulubionej sałaty
- mały ogórek
- pęczek szczypiorku
- garść nasion słonecznika
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Sałatę rozdrabniamy, szczypiorek siekamy, ogórka kroimy w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy razem posypujemy słonecznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem z orzechów włoskich. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz