Crumble z rabarbarem
Crumble to brytyjskie zapiekane ciasto z owocami. To jeden z moich ulubionych deserów. Z dwóch powodów. Po pierwsze, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a po drugie możesz go przygotować z Twoimi ulubionymi owocami. A w akompaniamencie budyniu, lodów
czy bitej śmietany na pewno znajdzie niejednego amatora.
Ja postanowiłam przygotować Crumble z rabarbarem i bitą śmietaną
Składniki na nadzienie:
Przygotowanie:
Przygotowany rabarbar przełożyć do rondla, dodać masło, cukier
i skrobię. Gotować przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż masło się rozpuści a rabarbar zmięknie. Następnie przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego.
Składniki na crumble umieścić w misce i rozgnieść rękoma. Ciasto powinno przypominać kruszonkę, którą posypujemy masę rabarbarową.
czy bitej śmietany na pewno znajdzie niejednego amatora.
Ja postanowiłam przygotować Crumble z rabarbarem i bitą śmietaną
Składniki na nadzienie:
- 500g obranego i pokrojonego rabarbaru;
- 3 łyżki cukru trzcinowego;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.
- 150g mąki pszennej chlebowej;
- 50g płatków owsianych;
- około 100g zimnego masła;
- 50g cukru trzcinowego(można użyć zwykłego cukru.
Przygotowanie:
Przygotowany rabarbar przełożyć do rondla, dodać masło, cukier
i skrobię. Gotować przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż masło się rozpuści a rabarbar zmięknie. Następnie przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego.
Składniki na crumble umieścić w misce i rozgnieść rękoma. Ciasto powinno przypominać kruszonkę, którą posypujemy masę rabarbarową.
Piec w temperaturze 190ºC około 35 - 40 minut do złocistego koloru. Przed podaniem ostudzić ok. 5-10 minut.
Świetnie pasuje do budyniu, lodów lub bitej śmietany.
Świetnie pasuje do budyniu, lodów lub bitej śmietany.
mniam, to crumble jest przepyszne, uwielbiam tą chrupiącą kołderkę na owocach <3
OdpowiedzUsuńMyślę, że nawet mogłaby to być propozycja śniadaniowa, jeśli ktoś lubi na słodko :)
OdpowiedzUsuńFajna sprawa te crumble, dopiero niedawno pierwszy raz o tym usłyszałam!
dariawkuchni.blogspot.com
Polecam...a moje ulubione to z wiśniami, już się nie mogę doczekać sezonu:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszny i bardzo prosty deser:)
OdpowiedzUsuńw sam raz na tę porę roku!
Dziękuję za Twój udział w akcji rabarbar;)
Dzięki i smacznego życzę:)
Usuń