Crumble z rabarbarem

Crumble to brytyjskie zapiekane ciasto z owocami. To jeden z moich ulubionych deserów. Z dwóch powodów. Po pierwsze, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a po drugie możesz go przygotować z Twoimi ulubionymi owocami. A w akompaniamencie budyniu, lodów
czy bitej śmietany na pewno znajdzie niejednego amatora.

Ja postanowiłam przygotować Crumble z rabarbarem i bitą śmietaną





Składniki na nadzienie:
  • 500g obranego i pokrojonego rabarbaru;
  • 3 łyżki cukru trzcinowego;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Składniki na crumble:
  • 150g mąki pszennej chlebowej;
  • 50g płatków owsianych;
  • około 100g zimnego masła;
  • 50g cukru trzcinowego(można użyć zwykłego cukru.

Przygotowanie:


Przygotowany rabarbar przełożyć do rondla, dodać masło, cukier
i skrobię. Gotować przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż masło się rozpuści a rabarbar zmięknie. Następnie przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego.





Składniki na crumble umieścić w misce i rozgnieść rękoma. Ciasto powinno przypominać kruszonkę, którą posypujemy masę rabarbarową. 




Piec w temperaturze 190ºC około 35 - 40 minut do złocistego koloru. Przed podaniem ostudzić ok. 5-10 minut.
Świetnie pasuje do budyniu, lodów lub bitej śmietany.

Smacznego...



Komentarze

  1. mniam, to crumble jest przepyszne, uwielbiam tą chrupiącą kołderkę na owocach <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że nawet mogłaby to być propozycja śniadaniowa, jeśli ktoś lubi na słodko :)
    Fajna sprawa te crumble, dopiero niedawno pierwszy raz o tym usłyszałam!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam...a moje ulubione to z wiśniami, już się nie mogę doczekać sezonu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny i bardzo prosty deser:)
    w sam raz na tę porę roku!
    Dziękuję za Twój udział w akcji rabarbar;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty