Szybki obiadek...

Dość dawno mnie tu nie było...oczywiście obowiązki i praca, bo co więcej może nas zatrzymać. Udało się jednak i mam dwie propozycje na dziś. Jedną obiadową a drugą na deser. A że dzień moich urodzin to deser będzie wyglądał jak tort.
Na początek obiad, a że mamy lato, ciepło i nie chce nam się stać w kuchni i gotować, to będzie błyskawiczny.



A co będziemy potrzebować:
  • 500g fasoli szparagowej długiej;
  • 150ml śmietany do gotowania;
  • 1 łyżeczka masła;
  • wiązka szczypiorku;
  • szalotka;
  • 100g sera gamborzola lub gorgonzola;
  • sól, pieprz do smaku

Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Szczypiorek z cebulką podsmażyć na maśle. Całość zalać śmietanką i chwilę pogotować. Do gotującego się sosu wrzucić kawałki sera i gotować do momentu jak się rozpuści i zagęści sos.
Fasolkę wykładamy na talerz, polewamy sosem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, świeżymi ziołami lub chrupiącą cebulką.

Smacznego...

Komentarze

  1. Szparagówkę to ja zjem tylko z bułką, ale i Twoja propozycja wygląda smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie wariancje :) Twoje fasolka świetnie się prezentuje, ja bym ją zjadła z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za miłe komentarze i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iście letni obiadek :) Bardzo mi się podoba!
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. sos serowy plus fasolka = świetny lekki obiadek :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/miodowo-musztardowe-filety-z-kurczaka-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty