Szybki obiadek...
Dość dawno mnie tu nie było...oczywiście obowiązki i praca, bo co więcej może nas zatrzymać. Udało się jednak i mam dwie propozycje na dziś. Jedną obiadową a drugą na deser. A że dzień moich urodzin to deser będzie wyglądał jak tort.
Na początek obiad, a że mamy lato, ciepło i nie chce nam się stać w kuchni i gotować, to będzie błyskawiczny.
A co będziemy potrzebować:
Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Szczypiorek z cebulką podsmażyć na maśle. Całość zalać śmietanką i chwilę pogotować. Do gotującego się sosu wrzucić kawałki sera i gotować do momentu jak się rozpuści i zagęści sos.
Fasolkę wykładamy na talerz, polewamy sosem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, świeżymi ziołami lub chrupiącą cebulką.
Smacznego...
Na początek obiad, a że mamy lato, ciepło i nie chce nam się stać w kuchni i gotować, to będzie błyskawiczny.
A co będziemy potrzebować:
- 500g fasoli szparagowej długiej;
- 150ml śmietany do gotowania;
- 1 łyżeczka masła;
- wiązka szczypiorku;
- szalotka;
- 100g sera gamborzola lub gorgonzola;
- sól, pieprz do smaku
Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Szczypiorek z cebulką podsmażyć na maśle. Całość zalać śmietanką i chwilę pogotować. Do gotującego się sosu wrzucić kawałki sera i gotować do momentu jak się rozpuści i zagęści sos.
Fasolkę wykładamy na talerz, polewamy sosem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, świeżymi ziołami lub chrupiącą cebulką.
Smacznego...
Szparagówkę to ja zjem tylko z bułką, ale i Twoja propozycja wygląda smacznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wariancje :) Twoje fasolka świetnie się prezentuje, ja bym ją zjadła z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe komentarze i życzę smacznego:)
OdpowiedzUsuńIście letni obiadek :) Bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńTymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com
sos serowy plus fasolka = świetny lekki obiadek :) pozdrawiam i zapraszam po dania na grilla http://www.zgrilla.pl/miodowo-musztardowe-filety-z-kurczaka-z-grilla/
OdpowiedzUsuń