Ryż trochę inaczej.
Ryż dość często pojawia się na moim stole, i to w różnych postaciach. Lubię go zarówno w daniach słonych jak i na słodko.
Jedną z moich ulubionych odmian ryżu jest basmati. Uwielbiam go na wzór kuchni hinduskiej, gotowanego na sypko w akompaniamencie kory cynamonowej i goździków. Kuchnia wprost pachnie bosko po takim gotowaniu.
Dziś jednak postanowiłam spróbować inny rodzaj ryżu i sięgnęłam na półce po ryż dziki. Ma on długie, czarne nasiona i jest bardzo zdrowy. Jego jedyną wadą jest to, że jest drogi. Wybrałam więc trochę tańszą opcję, a mianowicie mieszankę ryżu białego z dzikim.
A tu zobaczcie co powstało...
Smacznego....
Jedną z moich ulubionych odmian ryżu jest basmati. Uwielbiam go na wzór kuchni hinduskiej, gotowanego na sypko w akompaniamencie kory cynamonowej i goździków. Kuchnia wprost pachnie bosko po takim gotowaniu.
Dziś jednak postanowiłam spróbować inny rodzaj ryżu i sięgnęłam na półce po ryż dziki. Ma on długie, czarne nasiona i jest bardzo zdrowy. Jego jedyną wadą jest to, że jest drogi. Wybrałam więc trochę tańszą opcję, a mianowicie mieszankę ryżu białego z dzikim.
A tu zobaczcie co powstało...
Curry z warzywami i mięsem mielonym.
Na 2 porcje potrzebujemy:
- 100g ryżu;
- 250g mięsa mielonego wołowego;
- 1 czerwoną paprykę;
- 2 łodygi selera naciowego;
- 1/4 bulwy kopru włoskiego;
- 2 - 3 ząbki czosnku;
- 2 małe marchewki;
- kilka pomidorków koktajlowych;
- garść rodzynek;
- 1 łyżka stołowa wiórek kokosowych;
- mała papryczka chili;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 1/2 łyżeczki curry;
- sól, pieprz do smaku;
- olej kokosowy do smażenia.
Ryż ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Warzywa pokroić wg. uznania i podsmażyć na oleju kokosowym. Podlać 3 - 4 łyżkami wody z gotującego się ryżu i dusić pod przykryciem.
W tym samym czasie mięso mielone obsypać przyprawami i dobrze wymieszać widelcem. Tak przygotowane wyłożyć na warzywa i dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie zamieszać, dodać rodzynki i kokosa. Gotować wszystko razem przez około 10 minut, a następnie połączyć z ugotowanym ryżem. Wszystko dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać w miseczkach obsypane świeżo zmielonym pieprzem lub kolendrą.
Smacznego....
szczerze??czekam na zaproszenie na chociazby jeden taki obiad w twoim wykonaniu ;))
OdpowiedzUsuńNo to szykuj całą trójkę, a ja postaram się ogarną datę:) pozdrawiam
Usuń