Gałka muszkatołowa w rolii głównej
W polskiej kuchni nie często sięgamy po gałkę muszkatołową. A jak już się tam znajdzie, to głównie wędruje do ciast i deserów. Jednakże fantastycznie pasuje do mięs, ryb, białych serów.
Osobiście nie używam jej często, ale jest jedna potrawa, którą bardzo lubię
i gałka muszkatołowa odgrywa tam ważną rolę.
Osobiście nie używam jej często, ale jest jedna potrawa, którą bardzo lubię
i gałka muszkatołowa odgrywa tam ważną rolę.
Dziś polecam:
Pieczona pierś kurczaka w panierce z gałki muszkatołowej
i surówką z białej kapusty
i surówką z białej kapusty
Składniki na jedną porcję:
- 1 pierś z kurczaka około 150g;
- 1 średnia czerwona cebula;
- 1/2 cytryny;
- zmielona gałka muszkatołowa;
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju kokosowego;
- odrobina przegotowanej wody.
Składniki na surówkę:
- 1/2 głównie niedużej białej kapusty;
- 1 marchew;
- natka pietruszki;
- 1 łyżka świeżego posiekanego koperku;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- sól, pieprz
Na kilka godzin przed gotowaniem przygotować kurczaka. Pierś opłukać i osuszyć. Następnie posypać solą, pieprzem i obsypać gałką muszkatołową z obu stron. Tak przygotowaną pierś odstawić do lodówki (ja zostawiłam na całą noc).
Cebulę, cytrynę pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię a następnie obsmażyć pierś kurczaka z obu stron po około 2 minuty z każdej strony razem z kilkoma plastrami cytryny i cebuli, które podkładamy pod piersią.
W tym samym czasie nastawić piekarnik na 190 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wsypać resztę cebuli i cytryny, można posypać szczyptą gałki muszkatołowej i skropić sokiem z cytryny. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć obsmażoną pierś i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut bez przykrywania. W połowie pieczenia podlać pierś odrobiną przegotowanej wody.
Do naczynia żaroodpornego wsypać resztę cebuli i cytryny, można posypać szczyptą gałki muszkatołowej i skropić sokiem z cytryny. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć obsmażoną pierś i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut bez przykrywania. W połowie pieczenia podlać pierś odrobiną przegotowanej wody.
Po tym czasie, pierś wyciągnąć i pokroić w plastry. Podawać razem z pieczoną cebulką i cytryną w akompaniamencie sałatki.
Surówka z białej kapusty
Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na około 15 minut aby trochę zmiękła. W tym czasie można przygotować sos do sałatki. Posiekany koperek zalać oliwą i dobrze wymieszać.
Jeżeli kapusta puści wodę to należy ją odcedzić.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty. Następnie posiekać pietruszkę i również dodać do kapusty.
Całość doprawić pieprzem i polać przygotowaną oliwą.
Sałatka najlepiej smakuje jak chwilę odstoi w lodówce.
Pamiętajcie co by nie przesadzać z gałką muszkatołową...dla tych niezorientowanych. W dużych ilościach, ma ona działanie halucynogenne:)
Smacznego....
dla mnie bomba - bardzo lubię mocne przyprawy i wyraziste dania.
OdpowiedzUsuń