Idealny obiad na lato

W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie dania obiadowe.  Poszukujemy czegoś lekkiego, orzeźwiającego i szybkiego.
Moja propozycja przywodzi mi czasy wakacji, kiedy to mama serwowała nam zsiadłe mleko z młodymi ziemniaczkami obsypanymi koperkiem i smażoną cebulką.

Dziś zapraszam na:


Miskę maślanki z jajem sadzonym, młodymi ziemniakami i szparagami....
 

 
 

A na obiad potrzebujemy:

  • 250ml maślanki, zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego;
  • kilka młodych ziemniaków;
  • 5-6 szparagów;
  • plaster boczku;
  • 1 jajko;
  • świeży koperek;
  • sól, pieprz do smaku.
 
Ziemniaki w koszulkach ugotować w lekko posolonej wodzie. Szparagi umyć i odłamać twardą końcówkę. Następnie ugotować je w lekko posolonej wodzie około 10 minut.
Następnie usmażyć jajko, tak jak lubicie. Moje niezbyt twarde bo lubię jak żółtko rozlewa się po ziemniaczkach.
Ziemniaki i szparagi odcedzić i wyłożyć na talerz, obok położyć jajko sadzone. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem oraz smażonym boczkiem. Podawać z maślanką posypaną koperkiem z dodatkiem soli i pieprzu do smaku.
 
Smacznego...
 

  


Komentarze

Popularne posty