Idealny obiad na lato
W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie dania obiadowe. Poszukujemy czegoś lekkiego, orzeźwiającego i szybkiego.
Moja propozycja przywodzi mi czasy wakacji, kiedy to mama serwowała nam zsiadłe mleko z młodymi ziemniaczkami obsypanymi koperkiem i smażoną cebulką.
Dziś zapraszam na:
Miskę maślanki z jajem sadzonym, młodymi ziemniakami i szparagami....
Moja propozycja przywodzi mi czasy wakacji, kiedy to mama serwowała nam zsiadłe mleko z młodymi ziemniaczkami obsypanymi koperkiem i smażoną cebulką.
Dziś zapraszam na:
Miskę maślanki z jajem sadzonym, młodymi ziemniakami i szparagami....
A na obiad potrzebujemy:
- 250ml maślanki, zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego;
- kilka młodych ziemniaków;
- 5-6 szparagów;
- plaster boczku;
- 1 jajko;
- świeży koperek;
- sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki w koszulkach ugotować w lekko posolonej wodzie. Szparagi umyć i odłamać twardą końcówkę. Następnie ugotować je w lekko posolonej wodzie około 10 minut.
Następnie usmażyć jajko, tak jak lubicie. Moje niezbyt twarde bo lubię jak żółtko rozlewa się po ziemniaczkach.
Ziemniaki i szparagi odcedzić i wyłożyć na talerz, obok położyć jajko sadzone. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem oraz smażonym boczkiem. Podawać z maślanką posypaną koperkiem z dodatkiem soli i pieprzu do smaku.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz