Jogurtowe racuszki z żurawiną
Dzisiaj coś bardziej w moim stylu, i na pewno przypadnie nie jednemu do gustu:)
Przygotowanie jest bardzo proste, a potrzebujemy:
Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie wykładać łyżką małe porcje ciasta i smażyć po 2 minuty z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Racuchy podawać jeszcze ciepłe z cukrem waniliowym lub bitą śmietaną.
- 150g jogurtu naturalnego;
- 50g mąki (ja użyłam chlebowej);
- 10g otrębów gryczanych (mogą być inne);
- 1 jajko;
- pół łyżeczki sody oczyszczonej;
- szczypta soli;
- szczypta cynamonu;
- olej kokosowy do smażenia (może być inny);
- 50g suszonej żurawiny;
Rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie wykładać łyżką małe porcje ciasta i smażyć po 2 minuty z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Racuchy podawać jeszcze ciepłe z cukrem waniliowym lub bitą śmietaną.
Smacznego....
Uwieliam placuszki i nalesniki z dodatkiem żurawiny.... :)
OdpowiedzUsuńtakie jogurtowe placuszki z pewnością pyszne, lekki i zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam je na jogurcie i muszę przyznać że naprawdę pozytywnie mnie zaskoczyły...są mięciutkie i puszyste a żurawina dodaje im "charakteru":)
Usuń