Bezpszenne pieguski

Dziś propozycja dla łakomczuszków, ale w trochę zdrowszej, dietetycznej wersji, bo bez mąki pszennej, za to wypełnionych zdrowymi tłuszczami i błonnikiem piegusek.
Ciasteczka smakują wspaniale. Lekko kruche, nie za słodkie, ale za to bardzo orzechowe i pożywne. W sam raz na drugie śniadanie bądź podwieczorek.

Serdecznie zapraszam...


 

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałowych
  • garść pokruszonej gorzkiej czekolady minimum 85% kakao
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki serka quark lub gęstego jogurtu
  • 1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżka miodu

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche. W drugim naczyniu rozbijamy jajko i mieszamy z olejem kokosowym, serkiem i miodem. Następnie łączymy zawartość obu naczyń dodajemy czekoladowe granulki i migdały.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, które spłaszczamy rękoma.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż brzegi ładnie się zrumienią. Po czym wykładamy je z piekarnika i studzimy na kratce.





Smacznego...

Komentarze

  1. mniam, pyszności :)
    ps: koniecznie daj znać jeśli zrobisz moje muffinki w wersji bezglutenowej :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasteczka byy pyszne I napewno uda mi się z Twoimi muffinkami...dam znać jak smakowały a przepis znajdziesz na stonie:) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty