Szpinakowa z jajkiem
W poszukiwaniu nowych smaków, wpadłam na wspaniały przepis na kremową zupę szpinakową z białym winem. Kombinacja ta bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam wypróbować ją. Oczywiście było trochę pod górę:). Okazało się, że nie mam śmietany kremówki w szafce natomiast stał kartonik śmietanki kokosowej.
Eksperyment się powiódł, a zupa wyszła pyszna i kremowa, z delikatną nutą białego wina a kokosa prawie wcale nie było czuć.
Bardzo polecam...
Składniki:
Eksperyment się powiódł, a zupa wyszła pyszna i kremowa, z delikatną nutą białego wina a kokosa prawie wcale nie było czuć.
Bardzo polecam...
Składniki:
- 2 małe cebulki drobno posiekane
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 100g świeżego szpinaku
- 250g śmietanki kokosowej lub kremówki jak macie:)
- 100ml białego wina
- 300ml przegotowanej wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- 4 jajka ugotowane na twardo.
W nieprzywierającym garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę, aż będzie przezroczysta. Dodajemy zgnieciony czosnek i krótką chwilę smażymy.
Dodajemy białe wino
i dusimy, aż płyn się zredukuje. Następnie podlewamy wodą, dodajemy przyprawy, sól, szpinak i mleko kokosowe.
Zupę doprowadzamy do wrzenia a następnie miksujemy na gładką konsystencję.
Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i podajemy w miseczkach z kawałkami jajek.
Smacznego...
myślałam, że to będzie zwykła szpinakowa, a tu proszę! nie ma to jak udany eksperyment ;)
OdpowiedzUsuńZupa wyszła pyszna bardzo polecam
Usuń