Śliwki w czekoladzie z migdałowym sercem

14 lutego, Dzień Zakochanych pełen miłości, radosnych chwil i uśmiechu. Napełnijmy go słodyczą, którą tak łatwo dzielić się z innymi.
Ja na ten dzień przygotowałam pudełeczko czekoladek, którymi obdzieliłam przyjaciół. Pozostawiły one subtelny uśmiech na ich twarzach, tak jakby poczuli się wyjątkowi:)

Obdarujmy więc i naszych bliskich tym prostym łakociem...






Składniki:
  • tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 90% kakao)
  • około 40 suszonych śliwek (bez pestek)
  • około 40 blanszowanych migdałów
Śliwki lekko nacinamy nożem i w miejsce pestki wkładamy migdałka.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Następnie każdą śliwkę zanurzamy w czekoladzie i odstawiamy do wyschnięcia na formie wyłożonej pergaminem. Ja zostawiłam moje śliweczki na noc w lodówce.

Następnego dnia wykładamy śliwki do małych papilotek i gotowe. Śliwki mogą być przechowywane w lodówce do 2-3 dni.


Te cuda rozweselą nawet największego smutasa;)




Słodkich Walentynek...



Słodkie Walentynki 2014 Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty