Ciasto czekoladowo-pomarańczowe (bezglutenowe)
Cóż może dodać radości do niedzielnego popołudnia? Oczywiście, że pyszny podwieczorek. Ja zapragnęłam czegoś czekoladowego i z wyraźną nutą pomarańczy. Bardzo lubię to połączenie a gorzka czekolada z pomarańczą to jedna z moich ulubionych.
Długo nie myślałam, a w Internecie sam pojawił się przepis Nigelli Lawson na ciasto czekoladowo - pomarańczowe. Trochę go zmieniłam, bo u mnie nie ma cukru no i pomarańcze obrałam ze skórki (może ciasto trochę straciło na aromacie, ale kto wie, skąd te cytrusy przyjechały i jak były transportowane).
Ciasto wyszło pyszne, bardzo czekoladowe z lekką nutką pomarańczy. Mile mnie zaskoczyło i chodź wygląda na dość ciężkie i zwarte, to jednak jest puszyste i wilgotne.
Do tego mielone migdały sprawiają, że smakuje trochę jak sernik czekoladowy.
Serdecznie polecam...
Długo nie myślałam, a w Internecie sam pojawił się przepis Nigelli Lawson na ciasto czekoladowo - pomarańczowe. Trochę go zmieniłam, bo u mnie nie ma cukru no i pomarańcze obrałam ze skórki (może ciasto trochę straciło na aromacie, ale kto wie, skąd te cytrusy przyjechały i jak były transportowane).
Ciasto wyszło pyszne, bardzo czekoladowe z lekką nutką pomarańczy. Mile mnie zaskoczyło i chodź wygląda na dość ciężkie i zwarte, to jednak jest puszyste i wilgotne.
Do tego mielone migdały sprawiają, że smakuje trochę jak sernik czekoladowy.
Serdecznie polecam...
Składniki:
- 2 średnie pomarańcze
- 6 jajek
- 200g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 łyżki miodu (można dać więcej jeżeli lubicie słodko)
- 50g naturalnego kakao
- dodatkowo tabliczka gorzkiej czekolady 85% kakao na polewę
Pomarańcze obieramy ze skórki i gotujemy około 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy, przekrajamy na pół i wyciągamy pestki. Następnie miksujemy na pulpę.
W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche. Do ostudzonej pulpy pomarańczowej dodajemy żółtka, miód i suche składniki a następnie mieszamy ręcznym mikserem na jednolitą masę.
Białka ubijamy na pianę i łączymy za pomocą miksera z naszym ciastem.
Formę o średnicy 20cm smarujemy delikatnie masłem lub olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie przelewamy ciasto do formy i pieczemy w nagrzanym do
180° C piekarniku około 50 minut.
180° C piekarniku około 50 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien być suchy).
Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy polewą, kawałkami świeżej pomarańczy i płatkami migdałów.
Polewa:
Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto.
Ciasto podajemy z gęstą śmietanką i plasterkami świeżej pomarańczy.
Smacznego...
piękne ciacho!!
OdpowiedzUsuńpięknie nie tylko wygląda ale i smakuje:)
UsuńPyszne ciasto. Widać bez mąki też jest to możliwe :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń