Orientalna jaglanka z pieczarkowym sosem
Dziś było oczyszczanie lodówki i eksperymenty smakowe. Oczywiście wszystko wyszło pyszne i znikało szybko z talerza. Należało ten przepis więc uwiecznić, co by z głowy nie wyleciał.
A oto co powstało...
Składniki na 2 porcje:
Aby przygotować sos warzywa i grzyby płuczemy (można obrać). Następnie rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę i seler aż cebula się lekko zeszkli.
Dokładamy pokrojone pieczarki wraz z przyprawą do zup i sosów, pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy i chwilę smażymy aż grzyby puszczą soki.
Dodajemy śmietankę kokosową, kurkumę i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuję o około 1/3. Po tym czasie, jeżeli to wymaga, doprawiamy solą a następnie mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Odstawiamy z gazu i od razu podajemy.
A oto co powstało...
Składniki na 2 porcje:
- 250g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200ml śmietanki kokosowej
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- kilka kropli przyprawy do zup i sosów (bezglutenowej)
- sól do smaku
- 1/2 kaszy jaglanej
- 1/2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- korzeń imbiru ok. 2 cm długości
- 1 płaska łyżeczka soli
Aby przygotować sos warzywa i grzyby płuczemy (można obrać). Następnie rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy cebulę i seler aż cebula się lekko zeszkli.
Dokładamy pokrojone pieczarki wraz z przyprawą do zup i sosów, pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy i chwilę smażymy aż grzyby puszczą soki.
Dodajemy śmietankę kokosową, kurkumę i gotujemy na średnim ogniu, aż płyn się zredukuję o około 1/3. Po tym czasie, jeżeli to wymaga, doprawiamy solą a następnie mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Odstawiamy z gazu i od razu podajemy.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz