Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc przybliżmy czas oczekiwania tym wspaniałym przepisem dla łakomczuchów.
Budyń czekoladowy od zawsze był moim "comfort food" ... gęsty, rozgrzewający
i pachnący czekoladą, szybko przepędzał wszystkie smutki i zmartwienia.
Dlaczego więc nie rozweselić się troszkę gdy np. dokucza nam przeziębienie. I w rytm dawno usłyszanej reklamy budyniu "smutno Ci, a może budyń" przynieśmy radość sobie i bliskim:).
Składniki:
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
Następnie przekładamy do miseczek i posypujemy kawałkami orzechów włoskich lub ulubionymi dodatkami.
Budyń jest słodziutki, wspaniale czekoladowy oraz śmiało może zastąpić śniadanie. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Wspaniały nawet na diecie.
Budyń czekoladowy od zawsze był moim "comfort food" ... gęsty, rozgrzewający
i pachnący czekoladą, szybko przepędzał wszystkie smutki i zmartwienia.
Dlaczego więc nie rozweselić się troszkę gdy np. dokucza nam przeziębienie. I w rytm dawno usłyszanej reklamy budyniu "smutno Ci, a może budyń" przynieśmy radość sobie i bliskim:).
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka migdałowego (można zastąpić zwykłym mlekiem)
- szczypta soli
- łyżka oleju kokosowego
- 50g gorzkiej czekolady 85% kakao
- 15 suszonych moreli lub daktyli (u mnie morele)
- posiekane orzechy włoskie do posypania budyniu
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
Następnie przekładamy do miseczek i posypujemy kawałkami orzechów włoskich lub ulubionymi dodatkami.
Budyń jest słodziutki, wspaniale czekoladowy oraz śmiało może zastąpić śniadanie. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i po ostygnięciu. Wspaniały nawet na diecie.
Smacznego...
Wygląda bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńi jest bardzo pyszny polecam:)
UsuńIdealny dla wszystkich <3
OdpowiedzUsuń