Ciasteczka jaglane z dżemem wiśniowym (bezglutenowe)
Tłusty Czwartek tj. święto pączka wreszcie nadszedł:). To chyba po dniu dziecka i dniu naleśnika mój ulubiony dzień:) ... a dlaczego, bo można się najeść do syta i nikt nie powie, że to źle dla naszego organizmu, a wręcz przeciwnie wszyscy będą Cię zachęcać abyś zjadł jeszcze jednego:)
Ja dla odmiany przygotowałam dziś pyszne, maślane ciasteczka jaglane z wiśniowym dżemem. Zainspirowane przepisem z blogu Waniliowa Chmurka (tutaj link do oryginalnego przepisu).
Ciasteczka są wspaniale chrupiące, lekkie i bez wyrzutów sumienia sięgniemy po następne.
Zapraszam...
Składniki na 10 ciasteczek:
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy masło, miód, wbijamy jajko i całość dobrze mieszamy łyżką.
Płaską blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a następnie za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta w niewielkich odstępach. Kulki ciasta lekko spłaszczamy, a w środku robimy niewielkie wgłębienie, które wykładamy około pół łyżeczki dżemu.
Ja dla odmiany przygotowałam dziś pyszne, maślane ciasteczka jaglane z wiśniowym dżemem. Zainspirowane przepisem z blogu Waniliowa Chmurka (tutaj link do oryginalnego przepisu).
Ciasteczka są wspaniale chrupiące, lekkie i bez wyrzutów sumienia sięgniemy po następne.
Zapraszam...
Składniki na 10 ciasteczek:
- 60g mąki jaglanej
- 60g płatków jaglanych bądź gryczanych (z gryczanymi mi bardziej smakowały)
- 20g płatków migdałów
- 50g miękkiego masła
- 1 łyżka dobrego miodu
- 1 duże jajko
- 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem wiśniowy do dekoracji
Płaską blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a następnie za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta w niewielkich odstępach. Kulki ciasta lekko spłaszczamy, a w środku robimy niewielkie wgłębienie, które wykładamy około pół łyżeczki dżemu.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy ciasteczka na złoty kolor około 13 minut. Następnie wyciągamy i studzimy na kratce. Uwaga ciasteczka są miękkie na początku ale po ostygnięciu robią się chrupiące.
Smacznego...
Smaczniaste te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńszybko znikły, nawet okruszek nie został:)
Usuńsą mega! :)
OdpowiedzUsuńale fajnie, że upiekłaś
Pozdrawiam ciepło,
Waniliowa Chmurka
to teraz moje ulubione ciastka :) są przepyszne dzięki za pyszny przepis...pozdrawiam
Usuń