Afrykańska zupa z batatami, chili i mleczkiem kokosowym
Za oknem plucha i wieje:( więc dogrzewam się pysznymi, rozgrzewającymi zupami.
Postanowiłam też wypróbować nowy przepis, z mojej ulubionej książki kucharskiej, na kremową zupę ze słodkich ziemniaków z dodatkiem chili, imbiru i mleczka kokosowego. Kombinacja może wydawać się dziwna ale zupa jest przepyszna i rozgrzewająca. Od razu przepędziła katar z mojego nosa:) Tak mi posmakowała, że na pewno do niej powrócę.
Niestety zdjęcia nie wyszły zbyt apetyczne, ale mam nadzieję, że się skusicie a zaręczam, że nie będziecie żałować.
Składniki na 4 porcje:
W teflonowym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, imbir, marchew i słodkiego ziemniaka. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzu i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy przegotowaną wodę lub wywar i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy mlekiem kokosowym. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy blenderem do gładkości.
Przed podaniem zupę podgrzewamy, dekorujemy kolendrą, pietruszką lub pokruszonym suszonym chili. Podajemy z chlebem lub grzankami.
Smacznego...
Postanowiłam też wypróbować nowy przepis, z mojej ulubionej książki kucharskiej, na kremową zupę ze słodkich ziemniaków z dodatkiem chili, imbiru i mleczka kokosowego. Kombinacja może wydawać się dziwna ale zupa jest przepyszna i rozgrzewająca. Od razu przepędziła katar z mojego nosa:) Tak mi posmakowała, że na pewno do niej powrócę.
Niestety zdjęcia nie wyszły zbyt apetyczne, ale mam nadzieję, że się skusicie a zaręczam, że nie będziecie żałować.
Składniki na 4 porcje:
- 750ml wody lub wywaru warzywnego
- 1 duży batat
- 1 łyżka masła
- 2 małe papryczki chili
- 2cm długości korzeń imbiru
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 biała cebula
- 200ml mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka kropli maggi lub sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji (kolendra, pietruszka, suszone chili)
W teflonowym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, chili, imbir, marchew i słodkiego ziemniaka. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzu i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 5 minut.
Po tym czasie dodajemy przegotowaną wodę lub wywar i gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i zabielamy mlekiem kokosowym. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i miksujemy blenderem do gładkości.
Przed podaniem zupę podgrzewamy, dekorujemy kolendrą, pietruszką lub pokruszonym suszonym chili. Podajemy z chlebem lub grzankami.
Smacznego...
zupa z batatów <3
OdpowiedzUsuńJest pyszna polecam:)
Usuń