Cynamonowe racuchy z ricotty i smażonymi jabłkami
Czy lubicie cynamon.? Bo ja bardzo, i jest to chyba moja ulubiona przyprawa.
Bardzo aromatyczny, słodki, lekko pikantny smak, dodaje uroku zarówno daniom na słodko jak i w wersji słonej.
Kocham go jednak nie tylko za walory kulinarne ale przede wszystkim jego właściwości prozdrowotne.
W dawnej medycynie chińskiej był używany w profilaktyce przeziębienia, problemów trawiennych, infekcji, a także bulach menstruacyjnych. Ma on działanie rozluźniające, rozgrzewające i jest naturalnym konserwantem żywności.
Dodatkowo cynamon jest wielkim sprzymierzeńcem osób z wysokim poziomem cukru we krwi, gdyż zwiększa wrażliwość insulinową i organizm szybciej radzi sobie z nadwyżką cukru.
To tylko niektóre zalety tej przyprawy, więc nie ma się co zastanawiać z włączeniem go do codziennej diety. A szczypta cynamonu do porannej herbaty dość że świetnie smakuje to dodatkowo nas rozgrzeje i otuli kuchnię subtelnym aromatem.
Po takim wstępie już chyba nie muszę namawiać do zrobienia pysznych, cynamonowych placuszków... zapraszam:)
Składniki na około 10 racuchów:
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy ciastem serowym.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pół łyżeczki cynamonu. Gdy zacznie się pienić wykładamy po łyżce ciasto na racuchy i smażymy na małym ogniu na złocisty kolor.
Po usmażeniu wszystkich placuszków, dodajemy odrobinę oleju kokosowego, resztę cynamonu, jabłka pokrojone w plasterki i przez chwilę smażymy.
Placuszki podajemy ze smażonymi jabłkami obsypane cynamonem lub brązowym cukrem.
Racuszki są przepyszne i smakują jak małe cynamonowe serniczki naprawdę polecam:)
Smacznego...
Bardzo aromatyczny, słodki, lekko pikantny smak, dodaje uroku zarówno daniom na słodko jak i w wersji słonej.
Kocham go jednak nie tylko za walory kulinarne ale przede wszystkim jego właściwości prozdrowotne.
W dawnej medycynie chińskiej był używany w profilaktyce przeziębienia, problemów trawiennych, infekcji, a także bulach menstruacyjnych. Ma on działanie rozluźniające, rozgrzewające i jest naturalnym konserwantem żywności.
Dodatkowo cynamon jest wielkim sprzymierzeńcem osób z wysokim poziomem cukru we krwi, gdyż zwiększa wrażliwość insulinową i organizm szybciej radzi sobie z nadwyżką cukru.
To tylko niektóre zalety tej przyprawy, więc nie ma się co zastanawiać z włączeniem go do codziennej diety. A szczypta cynamonu do porannej herbaty dość że świetnie smakuje to dodatkowo nas rozgrzeje i otuli kuchnię subtelnym aromatem.
Po takim wstępie już chyba nie muszę namawiać do zrobienia pysznych, cynamonowych placuszków... zapraszam:)
Składniki na około 10 racuchów:
- 250g serka ricotta
- 125ml mleka
- 90g mąki pszennej
- 1 łyżka otrębów pszennych (mogą być inne)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60g masła lub oleju kokosowego
- 1-2 jabłka do podania
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy ciastem serowym.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pół łyżeczki cynamonu. Gdy zacznie się pienić wykładamy po łyżce ciasto na racuchy i smażymy na małym ogniu na złocisty kolor.
Po usmażeniu wszystkich placuszków, dodajemy odrobinę oleju kokosowego, resztę cynamonu, jabłka pokrojone w plasterki i przez chwilę smażymy.
Placuszki podajemy ze smażonymi jabłkami obsypane cynamonem lub brązowym cukrem.
Racuszki są przepyszne i smakują jak małe cynamonowe serniczki naprawdę polecam:)
Smacznego...
w pysznym jesiennym wydaniu ! pachnące cynamonem z ulubionym jabłuszkiem - świetne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:) mnie też bardzo smakowały:) pozdrawiam
Usuń