Dżem dyniowo-pomarańczowy
Jesień to czas przetworów, gromadzenia ulubionych smakołyków, zapachów i kolorów do naszej spiżarni, aby pomogły nam przetrwać długie, zimowe dni.
Czas ten przywołuje wspomnienia z rodzinnego domu, gdy razem z siostrą asystowałyśmy mamie podczas peklowania warzyw, owoców...zamykania ulubionych pyszności w słoiczkach...
Chodź może się to wydawać staroświeckie, ale bardzo lubię pochłaniać się tym rytuałom i jak co roku postanowiłam przygotować dżem dyniowo - pomarańczowy.
Dżem jest bardzo aromatyczny, ma wspaniały kolor, który napełnia kuchnię promieniami słońca. Wprost idealny na zimę...
Składniki:
Gotujemy do miękkości owoców. Po tym czasie rozdrabniamy blenderem, dodajemy sok z cytryny, imbir i cynamon. Całość gotujemy, aż dżem zmniejszy obiętość i zgęstnieje(około 2 dni, gotując co jakiś czas przez pół godziny).
Tak przygotowany dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy.
Czas ten przywołuje wspomnienia z rodzinnego domu, gdy razem z siostrą asystowałyśmy mamie podczas peklowania warzyw, owoców...zamykania ulubionych pyszności w słoiczkach...
Chodź może się to wydawać staroświeckie, ale bardzo lubię pochłaniać się tym rytuałom i jak co roku postanowiłam przygotować dżem dyniowo - pomarańczowy.
Dżem jest bardzo aromatyczny, ma wspaniały kolor, który napełnia kuchnię promieniami słońca. Wprost idealny na zimę...
Składniki:
- około 1kg dyni
- 4 pomarańcze
- szklanka wody
- 200g cukru trzcinowego
- sok z jednej cytryny
- starty imbir z kawałka o długości 2cm
- pół łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Gotujemy do miękkości owoców. Po tym czasie rozdrabniamy blenderem, dodajemy sok z cytryny, imbir i cynamon. Całość gotujemy, aż dżem zmniejszy obiętość i zgęstnieje(około 2 dni, gotując co jakiś czas przez pół godziny).
Tak przygotowany dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy.
nigdy nie robię przetworów, a chyba pora zacząć bo taki dżem musi smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubię:) bo nie wyobrażam sobie naleśników bez domowego dżemu:) pozdrawiam
UsuńTeż lubię robić domowe dżemy :) Taki też w końcu muszę przygotować.
OdpowiedzUsuń