Dżem dyniowo-pomarańczowy

Jesień to czas przetworów, gromadzenia ulubionych smakołyków, zapachów i kolorów do naszej spiżarni, aby pomogły nam przetrwać długie, zimowe dni.
Czas ten przywołuje wspomnienia z rodzinnego domu, gdy razem z siostrą asystowałyśmy mamie podczas peklowania warzyw, owoców...zamykania ulubionych pyszności w słoiczkach...

Chodź może się to wydawać staroświeckie, ale bardzo lubię pochłaniać się tym rytuałom i jak co roku postanowiłam przygotować dżem dyniowo - pomarańczowy. 
 
Dżem jest bardzo aromatyczny, ma wspaniały kolor, który napełnia kuchnię promieniami  słońca.  Wprost idealny na zimę... 







Składniki:
  • około 1kg dyni
  • 4 pomarańcze
  • szklanka wody
  • 200g cukru trzcinowego
  • sok z jednej cytryny
  • starty imbir z kawałka o długości 2cm
  • pół łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
Dynię gotujemy  w syropie przygotowanym ze szklanki wody i cukru. Pomarańcze obieramy ze skórki i białej części, rozdrabniamy i dodajemy do dyni.
Gotujemy do miękkości owoców. Po tym czasie rozdrabniamy blenderem, dodajemy sok z cytryny, imbir i cynamon. Całość gotujemy, aż dżem zmniejszy obiętość i zgęstnieje(około 2 dni, gotując co jakiś czas przez pół godziny).
Tak przygotowany dżem przekładamy do wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy.

Smacznego...

Komentarze

  1. nigdy nie robię przetworów, a chyba pora zacząć bo taki dżem musi smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bardzo lubię:) bo nie wyobrażam sobie naleśników bez domowego dżemu:) pozdrawiam

      Usuń
  2. Też lubię robić domowe dżemy :) Taki też w końcu muszę przygotować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty