Ciasto z dyni pachnące piernikiem
Nie raz wspominałam, że bardzo lubię dynie:) i jednym z moim ulubionych smakołyków jest dżem dyniowo - pomarańczowy (ale to innym razem).
Dziś natomiast naszło mnie na ciasto, które dopełni popołudniową herbatkę.
Ciasto jest przepyszne, wilgotne, mięciutkie i cudnie pachnące piernikiem. Napełnia dom ciepłą, rodzinną atmosferą. Idealne na długie jesienne popołudnia, jak i do porannej kawy.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- szczypta soli
- 1 szklanka miąższu dyni startego na tarce o grubych oczkach
- 3 łyżki miodu
- 1/3 oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. W drugim naczyniu dynię, olej, roztrzepane jajko, miód i ekstrakt z wanilii.
Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 18cm (ja piekłam w większej, więc ciasto wyszło dość płaskie) wykładamy papierem i wykładamy ciasto.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180oC przez 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Ostudzone ciasto dekorujemy wg. gustu.
Ja rozpuściłam tabliczkę białej czekolady i obsypałam pokrojonymi orzechami włoskimi.
Smacznego...
Już sobie wyobrażam, jak to ciacho pachniało...
OdpowiedzUsuńciacho z dyni? idealny przepis na jesień :)
OdpowiedzUsuńCiasto wspaniae wprost wymarzone na deszczowe dni:) dzięki za miłe komentarze....
OdpowiedzUsuńLubie takie korzenne wypieki...
OdpowiedzUsuńjest bardzo piernikowe, napewno bédzie Ci smakowalo:)
UsuńUrzekły mnie te orzechy :)
OdpowiedzUsuń