Muffinki imbirowe z gruszkami
Prawie bym zapomniała o obiecanym przepisie na muffinki imbirowe z kawałkami gruszek. A, że pogoda jesienna i sezon na gruszki to przepis na pewno się przyda.
Zachęcam serdecznie bo są naprawdę pyszne i ciężko poprzestać na jednej babeczce:)
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 duże gruszki
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir.
W drugim naczyniu przygotowujemy składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, jogurt.
Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do około 2/3 wysokości foremki.
Muffinki pieczemy w temperaturze 200ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie wyciągamy z pieca i studzimy na kratce.
Można obsypać cukrem pudrem przed podaniem:)
Smacznego...
imbir jem chyba tylko w pierniku na święta, ale na pewno skuszę się na te muffinki.
OdpowiedzUsuńZalecam częściej gdyż posiada bardzo zdrowe właściwości:)
Usuń