Chlebek bananowy z gorzką czekoladą
Nie jeden z Was zastanawiał się co zrobić z przejrzałymi, ciemnymi bananami, których już nikt nie chce jeść. Ja ma na nie pyszny sposób, który i Wam się spodoba.
Chlebek bananowy z dodatkiem gorzkiej czekolady. Mięciutki, wilgotny, z wyraźną nutą bananową, przełamany smakiem gorzkiej czekolady. Do tego bardzo pożywny i sycący. Można go zabrać na drugie śniadanie. Polecam nie będziecie żałowali.
Składniki:
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
W jednym naczyniu przygotowujemy składniki suche, a w drugim mokre. Jajka można ubić trzepaczką na pianę wtedy chlebek wyjdzie bardziej puszysty.
Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z pokruszoną czekoladą. Wszystko mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy (ja zrobiłam w foremce na keksa).
Tak przygotowany chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego...
Chlebek bananowy z dodatkiem gorzkiej czekolady. Mięciutki, wilgotny, z wyraźną nutą bananową, przełamany smakiem gorzkiej czekolady. Do tego bardzo pożywny i sycący. Można go zabrać na drugie śniadanie. Polecam nie będziecie żałowali.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 50g gorzkiej czekolady 85% kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej kokosowy lub rzepakowy do wysmarowania formy
- otręby pszenne do obsypania
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
W jednym naczyniu przygotowujemy składniki suche, a w drugim mokre. Jajka można ubić trzepaczką na pianę wtedy chlebek wyjdzie bardziej puszysty.
Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z pokruszoną czekoladą. Wszystko mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy (ja zrobiłam w foremce na keksa).
Tak przygotowany chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego...
Czy chlebków bananowych można mieć dość? Chyba nie! A taki z czekoladą...pycha!
OdpowiedzUsuńCóż chcieć więcej:) prostota i dobry smak:) pozdrawiam i dziękuję za komentarz
UsuńUwielbiam chlebki bananowe :) Szczególnie pyszne są właśnie te z czekoladą... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i zapraszam częściej:)
UsuńJeszcze takiego nie jadłam. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny koniecznie spróbujcie:)
Usuń