Bardzo sezamowe ciasteczka
Muszę się przyznać, że od zawsze byłam łasuchem, któremu ciężko było sobie odmówić ulubionych przysmaków.
Teraz coraz łatwiej mi to jednak przychodzi a szczególnie po uważnym przestudiowaniu etykiet ciast i ciasteczek, napakowanych rafinowanymi cukrami i trans tłuszczami.
Po takiej lekturze smak na słodkie pokusy szybko mi przechodzi. I ostatecznie wychodzę ze sklepu z koszykiem pełnym bakalii, orzechów, mąk i otrębów najróżniejszego rodzaju. Po czym, w zaciszu swojej kuchni stwarzam pyszne, zdrowe przekąski, w których wiem co jest.
Zapraszam Wszystkich na pyszne, bardzo sezamowe ciasteczka.
Składniki na 9 dużych ciastek:
Następnie formułujemy kulki, które kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 1800C przez 15 do 18 minut (nie trzymajcie zbyt długo bo brzegi mogą się zbyt zarumienić).
Po upieczeniu zdejmujemy z formy i studzimy na kratce. Ciasteczka można przechowywać przez kilka dni, najlepiej w szczelnym pudełeczku aby jak najdłużej zachowały świeżość.
Smacznego...
Teraz coraz łatwiej mi to jednak przychodzi a szczególnie po uważnym przestudiowaniu etykiet ciast i ciasteczek, napakowanych rafinowanymi cukrami i trans tłuszczami.
Po takiej lekturze smak na słodkie pokusy szybko mi przechodzi. I ostatecznie wychodzę ze sklepu z koszykiem pełnym bakalii, orzechów, mąk i otrębów najróżniejszego rodzaju. Po czym, w zaciszu swojej kuchni stwarzam pyszne, zdrowe przekąski, w których wiem co jest.
Zapraszam Wszystkich na pyszne, bardzo sezamowe ciasteczka.
Składniki na 9 dużych ciastek:
- 6 czubatych łyżek sezamu
- 60g zmielonych migdałów
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 6 łyżek dowolnych otrębów (ja dałam owsianych i gryczanych)
- 1 jajko roztrzepane
- 2 łyżki miodu
Następnie formułujemy kulki, które kładziemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 1800C przez 15 do 18 minut (nie trzymajcie zbyt długo bo brzegi mogą się zbyt zarumienić).
Po upieczeniu zdejmujemy z formy i studzimy na kratce. Ciasteczka można przechowywać przez kilka dni, najlepiej w szczelnym pudełeczku aby jak najdłużej zachowały świeżość.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz