Omleciki ze szpinakiem i sosem koperkowym
Lubię dni gdy nie muszę się nigdzie rano spieszyć. Mam wtedy czas aby skomponować zdrowe, smakowite i pysznie wyglądające śniadanie.
Dziś właśnie jest jeden z takich dni z czego bardzo jestem zadowolona a szczególnie mój brzuszek jest szczęśliwy bo śniadaniu jakie mu zaserwowałam.
Zapraszam serdecznie na omleciki, bądź jak wolicie naleśniki jajeczne ze szpinakiem i sosem koperkowym .
To co w nich najlepsze to prostota i rozmaitość smaków, które wspaniale się uzupełniają:)
Farsz:
Jeżeli szpinak wypuści dużo soku odcedzamy (aby farsz nie był za rzadki)dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1 minutę.
Tak przygotowany szpinak miksujemy blenderem.
Składniki na sos koperkowy:
Składniki na 4 omleciki:
Omleciki przekładamy farszem i podajemy z sosem koperkowym.
Smacznego...
Dziś właśnie jest jeden z takich dni z czego bardzo jestem zadowolona a szczególnie mój brzuszek jest szczęśliwy bo śniadaniu jakie mu zaserwowałam.
Zapraszam serdecznie na omleciki, bądź jak wolicie naleśniki jajeczne ze szpinakiem i sosem koperkowym .
To co w nich najlepsze to prostota i rozmaitość smaków, które wspaniale się uzupełniają:)
Farsz:
- 200g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 duże ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz cayenne według uznania
Jeżeli szpinak wypuści dużo soku odcedzamy (aby farsz nie był za rzadki)dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 1 minutę.
Tak przygotowany szpinak miksujemy blenderem.
Składniki na sos koperkowy:
- 100g jogurtu greckiego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz , pieprz cayenne do smaku
- posiekany koperek około 1 łyżki stołowej
Składniki na 4 omleciki:
- 4 średnie jajka
- 1 do 2 łyżek mleka pełnego
- sól, pieprz cayenne według uznania
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka masła do smażenia
Omleciki przekładamy farszem i podajemy z sosem koperkowym.
Smacznego...
mmm jak smacznie .. i ten sos koperkowy :)
OdpowiedzUsuńdziś ostatni dzień rozdania- serdecznie zapraszam!
www.cookplease.blogspot.com
bardzo lubię takie szpinakowe nadzienia, szczególnie do naleśników ;) i też często robię z sosem koperkowym ;)
OdpowiedzUsuń