Kokosowe placuszki z mango
Wspominałam już nie raz w moich postach, że bardzo lubię kokosy i wszystko co z nimi związane. Ucieszyłam się więc ogromnie, gdy ruszyła akcja Kokosowe wariacje i postanowiłam przygotować śniadanie 3 razy kokosowe:).
Oryginalny link do przepisu znajdziecie tutaj, ja lekko zmodyfikowałam recepturę, bo nie dodałam cukru (słodycz dał kokos i mango). Placuszki wyszły bardzo pyszne... pachnące kokosem, kardamonem, przepełnione słodyczą mango. Na pewno i Wam przypadną do gustu.
Składniki:
150 ml mleka kokosowego
100 g mąki orkiszowej
2 małe jajka
1 łyżeczka mielonego kardamonu
szczypta soli
25 g wiórków kokosowych
1 świeże miękkie mango
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej kokosowy do smażenia
Oryginalny link do przepisu znajdziecie tutaj, ja lekko zmodyfikowałam recepturę, bo nie dodałam cukru (słodycz dał kokos i mango). Placuszki wyszły bardzo pyszne... pachnące kokosem, kardamonem, przepełnione słodyczą mango. Na pewno i Wam przypadną do gustu.
Składniki:
Jajka ubić na lekko pianę, dodać mleko kokosowe, kardamon sól mąkę, sodę i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać, gdyby ciasto wyszło zbyt gęste można dodać trochę wody lub więcej mleka kokosowego. Mango pokroić w kostkę i dodać do ciasta, zamieszać.
Patelnię natłuścić olejem kokosowym, rozgrzać i smażyć placuszki z obu stron, na małym ogniu pod przykryciem.
Patelnię natłuścić olejem kokosowym, rozgrzać i smażyć placuszki z obu stron, na małym ogniu pod przykryciem.
Gotowe placuszki podawać z cukrem waniliowym lub sosem jogurtowo kokosowym.
Wyglądają bardzo smacznie i na pewno takie były :)
OdpowiedzUsuńKokos i mango - pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji :)
nie ma to jak kokosowa nutka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze a placki koniecznie wypróbujcie będą Wam smakować:)
OdpowiedzUsuń