Razowe Scones z rodzynkami

Już dość długo mieszkam w Wielkiej Brytanii, jednakże kuchnia brytyjska nie należy do moich ulubionych. Nie potrafię się przekonać do wielu rzeczy, jest jednak kilka dań, które pokochałam i na pewno Wam też przypadną do gustu.

Scones to rodzaj angielskiej bułeczki przygotowane na mące pszennej, owsianej lub jęczmiennej z dodatkiem proszku do pieczenia. Mają one lekko słodkawy smak, można je piec z rodzynkami lub innymi suszonymi owocami. Najlepiej smakują świeże, są wtedy kruchutkie z wierzchu i mięciutkie w środku. 

W Wielkiej Brytanii podawane są głównie z masłem lub dżemem truskawkowym (malinowym) i gęstą śmietanką w porze tzw. English Cream Tea, czyli polskiego odpowiednika podwieczorku, oczywiście z filiżanką angielskiej, zabielanej mlekiem herbaty.







Składniki na 8 bułeczek:
  • 230g mąki pszennej razowej (dodatkowo do posypania)
  • 10g cukru waniliowego
  • 75g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu (niekoniecznie, można dać drobny cukier)
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 50g rodzynek
  • dżem malinowy i twarożek do podawania
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.

Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i cynamon łączymy razem na stolnicy. Dodajemy jajko z mlekiem rozbite widelcem oraz rodzynki. Wszystko wyrabiamy rękoma przez chwilę trochę podsypując mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3cm i ostrą foremką wycinamy nasze scons.

Bułeczki obsypujemy lekko mąką i wykładamy na formę do pieczenia, którą też posypujemy.

Pieczemy przez 12 - 15 minut na najwyższej półce w piekarniku.

Gotowe scones studzimy lekko na kratce. Następnie przekrajamy na pół i nadziewamy dżemem, twarożkiem (może być jogurt grecki lub gęsta śmietana). Podajemy z ulubioną herbatą lub kawą.

Smacznego...

Komentarze

  1. Bardzo dawno jadłam takie scones.. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę są bardzo pyszne i dużo lepiej smakują niż te ze sklepów:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty