Razowe Scones z rodzynkami
Już dość długo mieszkam w Wielkiej Brytanii, jednakże kuchnia brytyjska nie należy do moich ulubionych. Nie potrafię się przekonać do wielu rzeczy, jest jednak kilka dań, które pokochałam i na pewno Wam też przypadną do gustu.
Scones to rodzaj angielskiej bułeczki przygotowane na mące pszennej, owsianej lub jęczmiennej z dodatkiem proszku do pieczenia. Mają one lekko słodkawy smak, można je piec z rodzynkami lub innymi suszonymi owocami. Najlepiej smakują świeże, są wtedy kruchutkie z wierzchu i mięciutkie w środku.
W Wielkiej Brytanii podawane są głównie z masłem lub dżemem truskawkowym (malinowym) i gęstą śmietanką w porze tzw. English Cream Tea, czyli polskiego odpowiednika podwieczorku, oczywiście z filiżanką angielskiej, zabielanej mlekiem herbaty.
Składniki na 8 bułeczek:
Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i cynamon łączymy razem na stolnicy. Dodajemy jajko z mlekiem rozbite widelcem oraz rodzynki. Wszystko wyrabiamy rękoma przez chwilę trochę podsypując mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3cm i ostrą foremką wycinamy nasze scons.
Bułeczki obsypujemy lekko mąką i wykładamy na formę do pieczenia, którą też posypujemy.
Pieczemy przez 12 - 15 minut na najwyższej półce w piekarniku.
Gotowe scones studzimy lekko na kratce. Następnie przekrajamy na pół i nadziewamy dżemem, twarożkiem (może być jogurt grecki lub gęsta śmietana). Podajemy z ulubioną herbatą lub kawą.
Smacznego...
Scones to rodzaj angielskiej bułeczki przygotowane na mące pszennej, owsianej lub jęczmiennej z dodatkiem proszku do pieczenia. Mają one lekko słodkawy smak, można je piec z rodzynkami lub innymi suszonymi owocami. Najlepiej smakują świeże, są wtedy kruchutkie z wierzchu i mięciutkie w środku.
W Wielkiej Brytanii podawane są głównie z masłem lub dżemem truskawkowym (malinowym) i gęstą śmietanką w porze tzw. English Cream Tea, czyli polskiego odpowiednika podwieczorku, oczywiście z filiżanką angielskiej, zabielanej mlekiem herbaty.
Składniki na 8 bułeczek:
- 230g mąki pszennej razowej (dodatkowo do posypania)
- 10g cukru waniliowego
- 75g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miodu (niekoniecznie, można dać drobny cukier)
- 1 duże jajko
- 4 łyżki mleka
- 50g rodzynek
- dżem malinowy i twarożek do podawania
Mąkę, masło, proszek do pieczenia, sól i cynamon łączymy razem na stolnicy. Dodajemy jajko z mlekiem rozbite widelcem oraz rodzynki. Wszystko wyrabiamy rękoma przez chwilę trochę podsypując mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3cm i ostrą foremką wycinamy nasze scons.
Bułeczki obsypujemy lekko mąką i wykładamy na formę do pieczenia, którą też posypujemy.
Pieczemy przez 12 - 15 minut na najwyższej półce w piekarniku.
Gotowe scones studzimy lekko na kratce. Następnie przekrajamy na pół i nadziewamy dżemem, twarożkiem (może być jogurt grecki lub gęsta śmietana). Podajemy z ulubioną herbatą lub kawą.
Smacznego...
Bardzo dawno jadłam takie scones.. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę są bardzo pyszne i dużo lepiej smakują niż te ze sklepów:)
OdpowiedzUsuń