Lawendowe babeczki

Z okazji 10 000 wejścia na moją stronę chciałam się z Wami podzielić nowym, zaskakującym przepisem, który wspaniale się prezentuje i oczywiście smakuje.
Zapraszam na podróż do Prowansji, pachnącej lawendą albo chodź na niewielką jej namiastkę w naszej kuchni pod postacią aksamitnych, lawendowych babeczek.



Składniki na 12 babeczek:
  • 125g mąki pszennej tortowej
  • 70g drobnego cukru do wypieków
  • 125g miękkiego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 5-6 główek kwiatów lawendy
Składniki na lukier:
  • sok z kawałka cytryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka kwiatków lawendy do dekoracji
Mleko i kwiaty lawendy podgrzewamy lekko, to wyzwoli więcej aromatu.

Mąkę, cukier, masło i jajka ucieramy drewnianą łyżką na jednolitą masę (można użyć miksera). Następnie dodajemy ostudzone mleko z kawałkami lawendy i łączymy razem z ciastem.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do około 2/3 formy.

Pieczemy przez 15 - 18 minut w rozgrzanym do 200ºC piekarniku do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy na kratce.

Gdy babeczki ostygną dekorujemy je lukrem* przygotowanym z cukru pudru i soku ze świeżej cytryny oraz posypujemy kwiatkami lawendy.


Smacznego...


* lukier powinien być dość gęsty, aby nie spływał z babeczek, aby taki uzyskać należy uważać z ilością soku z cytryny. Ja dodałam tylko kilka kropli i wszystko wymieszałam łyżeczką.








Komentarze

  1. fajnie wyglądają te babki :) mam suszoną lawendę, myślisz, że się nada? Boję się trochę o nią, bo na strasznie silny zapach. Nie chcę, żeby moje babki smakowały jak perfumy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej...suszona też może być, a jak wydaje się że bardzo mocno pachnie to można zawsze dać trochę mniej kwiatków:)pozdrawiam....napisz jak udały się babeczki :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty